Goji – Kosttilskud

Tibetans Gojibær kommer fra Goji planten, der hævdes at have været dyrket i Himalaya-regionen danne grundlag for et meget stort helsekost marked. Den etymologiske oprindelse “Goji” er uklar, men det er sandsynligvis en forenklet stavemåde af gǒuqǐ.

Begge arter af Goji (Lycium barbarum og Lycium chinense) er løvfældende træagtige flerårige planter, der vokser 1-3 m høj. L. chinense er dyrket i den sydlige del af Kina og har tendens til at være noget kortere, mens L. barbarum er dyrket i den nordlige og har tendens til at være noget højere.

Ud over at være dyrket i Kina, Goji også vokser på omfattende vinstokke i de beskyttede dale i Himalaya i Tibet, og i Mongoliet. Den runde, er røde Goji bær meget mørt, og skal rystes fra vin i stedet valgt for at undgå at ødelægge. Det Goji frugten er konserveret ved langsomt at tørre dem i skyggen. Den buske er blevet spist lokalt i Himalaya og tibetanske områder i århundreder og fejres i festivaler. Den Goji frugten er tilnavnet “lykkelige bær” på grund af den følelse af velvære det siges at fremkalde.

Goji bær og Lycium bark spiller en vigtig rolle i traditionel kinesisk medicin (TCM), hvor de menes at styrke immunsystemet funktion bidrager til syn, beskytte leveren, øge sædproduktionen, og forbedre cirkulation blandt andre effekter. I TCM vilkår, er Goji bær søde i smagen og neutrale i naturen, de handler om de lever, lunge, nyre og kanaler og berige Yin. Goji bær kan spises rå, bryggede i en te, eller tilberedt som en tinktur.

Goji bær er ernæringsmæssigt rige, indeholder beta-caroten, vitaminerne C, B1, B2 og andre vitaminer, mineraler, antioxidanter, og aminosyrer. Virksomheder, som markedsfører bær hævder også, bær indeholder sådanne næringsstoffer som isoleucin, tryptofan, zink, jern, kobber, calcium, germanium, selen, fosfor, B6, og vitamin E.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>